Determinism

Vad är determinism? Jo, är man determinist så tror man på att allting är orsaksbestämt, vilket skulle menas att vi inte har en fri vilja.

Jag skall nu demonstrera hur detta går ihop i en extremt sammandragen och försimplad text;


Låt oss säga att du ska ta en fikarast. Du har valet att välja mellan choklad eller en frukt. Du är väldigt sugen på en choklad, men du vet att frukt är nyttigare för dig och du försöker trots allt gå ner i vikt den här månaden. Trots detta väljer du choklad, du sätter dig och du njuter.


determinism 1


När du kommer hem lägger du dig i sängen och tänker "Jag borde ha tagit frukten". Men genom att säga det menar du då att du hade ett val, en fri vilja att få välja mellan chokladen och frukten. Men genom att säga det menar du i så fall att ditt förflutna inte skulle spela någon som helst roll i denna situation, för att den fria vilja är oberoende.


determinism 2


Men låter inte det extremt ologiskt och dumt? Trots allt måste ditt förflutna ha en viss betydelse eftersom du påverkas av den, alltså är det orsaksbestämt, alltså är det deterministiskt. Enligt deterministerna hade du inget annat val än att välja chokladen.


determinism 3

Men man skall inte blanda ihop determinism med fatalism. Fatalism ingår ibland annat islam. Fatalismen säger också den att vi inte har någon vilja, att allting är förutbestämt, men det är bestämt av gud. Han vet vad du ska göra.

Kristendomen och judendomen säger till skillnad från islam och deterministerna att gud gav oss den fria viljan. Vi får välja att tro på gud eller att inte tro på gud och vi får välja mellan gott eller ont.


Här kommer mina frågeställningar och åsikter; Om nu determinist skulle råda (som det mesta verkar peka på), är det då någon mening att tro på kristendom eller judendom t.ex.? Om man vet att man inte kan göra något åt sitt liv och att man inte kan ta några egna val så kanske man bestämmer sig för att bara lägga sig ner på golvet och dö (om man ska överdriva). Och hur kan forskare och vetenskapsmän fortfarande vara troende trots sina kunskaper?

Det kanske är nödvändigt för folk att få leva i den där illusionen, få tro att de faktiskt har en fri vilja. Annars skulle vem som helst kunna gå ut och knivmörda någon och därefter skylla på determinismen.


Jag har en teori angående den fria viljan som jag faktiskt skapat helt själv. Den går ut på den deterministiska synen, men är lite mildare, och enligt mig mer logisk.


determinism 4 min

Visst, vi har ett slags fritt val. Men när du ska välja mellan chokladen och frukten så tar det förflutna och påverkar ditt val. Detta måste inte mena att du är tvungen att ta chokladen. Trots allt är vi inte helt drivna utav instinkt. Men det är större risk att du tar chokladen pga. andra erfarenheter du varit med om.


Revolt 3

Men tanke på att jag nästan inte publicerat på en månad bör ingen läsa min blogg längre.. kanske lika bra det...
Har varit på tre konserter under loppet av en månad (tre jäkligt bra konserter).
Kent, Arcade Fire och Muse. Förgyllade mitt liv lite mer, lös upp mitt liv lite mer.

Annars har jag väl varit med Michi en hel del. Vi har varit tillsammans i 2 månader och en vecka nu. Verkar som att på första gången på ett år har jag hittat något som verkar hålla.
Min deprission börjar avta.. Käkat piller och sånt, så det har hjälpt en hel del (nu läser ändå ingen det här, så ingen får reda på det).
En anledning varför jag slutat blogga är bland annat för att jag hittade min gamla bandspelare. Började spela in alla mina djupa tankar där istället. Känns fett estet att gå runt med en bandspelare, haha.
En sak som jag också märkt är att jag kan nu vara trevligare mot folk.. det var svårt att vara trevlig när man mådde så dåligt, men nu är det betydligt lättare. Hoppas folk inte tog åt sig allt för mycket för att jag var bitter mot dem..

För övrigt är det Shoegaze som gäller nu när det gäller musik.. jag är helt besatt, jag går runt och tjatar om det hela tiden. Känns ganska patetiskt förvisso, men jag orkar inte lägga någon större tyngd på det. Några bra Shoegaze-band är: My Bloody Valentine, Chapterhouse, Slowdive, Cocteau Twins och Ride.

ja.. nu har jag fört en skriftlig dagbok igen iaf.. känns bra.


RSS 2.0