Vivian Girls och Shitgaze river upp den stelbenta underground-kulturen

Underground-rocken har fått sig en rejäl dos Brooklyn-band som opretentiöst (och utan att egentligen ens bry sig) drar sig över världen på en gigantisk våg, en tsunami. Vi välkomnar den. Bajsnödigt stelbenta band som tar sig själva på allt för stort allvar har haft en lika god som negativ inverkan på oss "undies" och det är nu dags att byta blöja. "Vägra växa upp!", säger rösten som de nya lo-fi banden talar igenom.

Det började med Wavves, och därefter traskade jag vidare i jakt på liknande band. Min hunger kändes bottenlös. I dagsljuset såg det ut som att det skulle krävas mycket för att fylla igen min nyfikenhet. Det var som att man hade Wavves på ena sidan, man vände sig om och krockade direkt in i Vivian Girls, som om att det var oundvikligt. Satt med viss skepticism framför datorn och betraktade Vivian Girls på Youtube och fick intrycket att de var oprofessionella, oattraktiva, punkiga kvinnor som hade skapat ett band i ren tristess. Ännu en gång hade jag fel.Vivian Girls är helt fantastiska. En tjejtrio som spelar Lo-Fi:ig Surf Punk med Shoegaze-inslag i produktionen. Melodierna är väldigt simpla, men som de själv har citerat: "Vad är det för idé att besitta avancerade gitarrkunskaper när man inte kan skriva en bra låt?". Här har vi riktiga melodigenier, för att inte tala om den intressanta produktionen på deras eponymiska debutplatta. Deras lyriker är oftast ganska optimistiska, precis som all annan surfmusik. "Wave me down across the skies/ Wild, wild eyes/ Hold my hand and don't ask why/ Wild, wild eyes/ Wild eyes" sjunger Cassie Ramone i låten "Wild eyes", vilket tveklöst är debutalbumets bästa låt. Den börjar med full energi och slutar med full energi med den drömmiga gitarren och sången avslappnad i en våg av dansanta känslor.
Vivian Girls har fått en del uppmärksamhet, som definitivt har varit befogad. Jag säger inte att ni förmodligen aldrig har hört trion, men OM ni inte gjort det, ja, nu är det dags att lyssna in er. Musiken är lätt att snappa upp, den tar dig till varmare ställen med kalla drinkar, och den lyckas ändå hålla sig originell och intressant.

Debutalbumet har ni här. Klicka på bilden för att tanka hem det!


Taggar: Lo-Fi, Surf, Punk, Shitgaze, Brooklyn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0